>> تبیین مدرسه کیفی-شورای تربیتی متوسطه2

تبیین مدرسه کیفی

به دنبال مجموعه نشست‌های شورای تربیتی متوسطه دوره دوم درباره مدرسه کیفی  و مطالعه عمیق کتاب مدرسه کیفی  نوشته دکتر ویلیام گلسر، روز چهارشنبه یکم دی ماه هزار و سیصد و نود و پنج، خانم گیتی عباسی -مسئول گروه زبان متوسطه-  میهمان شورای تربیتی متوسطه دوره دوم بودند و از تجربیات و دانسته‌های خود در باب  تئوری انتخاب در مدرسه و  معلم کیفی سخن گفتند.

یادگیری در یک فضای شاد بسیار مفیدتر خواهد بود ودانش‌آموزانی که در چنین فضایی رشد می‌کنند، انسان‌هایی مستقل و مسئولیت‌پذیرخواهند بود. این فضای شاد باید به‌ وسیله عشق ایجاد شود.

برای وارد کردن انسان‌ها به جامعه باید به نیازهای روان‌شناختی آن‌ها توجه کنیم و به آن‌ها کمک کنیم تا به بهترین شکل انتخاب کنند.

همه انسان‌ها با پنج نیاز اساسی که روی ژن‌های آن‌هاست به دنیا می‌آیند:

• نیاز به عشق و احساس تعلق
  • نیاز به آزادی
  • نیاز به قدرت
  • نیاز به تفریح
  • نیاز به بقا

...و تمام رفتارهای انسان در پاسخ به نیازهای اساسی او است. پس با ارضای درست نیازها، رفتارهای نادرست و پرخاش‌ها نیز به‌طور معناداری کاهش می‌یابند و وضعیت یادگیری نیز بهتر می شود.

احساس عشق و تعلق ازنیازهایی که با روش‌هایی مانند انجام بازی‌های کلاسی و تشکیل گروه‌های یادگیری پاسخ داده می‌شود.

آزادی از نیازهای اساسی و پایه است که انسان با آن متولد می‌شود و باید با محوّل کردن مسئولیت همراه باشد. این کار باعث می شود فرد علاوه بر احساس آزادی، احساس قدرت نیز بکند و مسئولیت پذیرتر شود.

قدرت به معنای نیاز به مهم بودن است. نیاز به قدرت یعنی شایستگی پیدا کردن دانش‌آموزان، بنابراین معلم باید تسهیلگر این امر باشد و در نتیجه آن دانش آموز سخت‌کوش‌تر می شود و  ارضای آن از دو راه ممکن است:

قدرت به همراه دیگران

قدرت و اختیار شخصی

یادگیری نوعی لذت است و با تفریح همراه است. هنگامی که یک نیاز برآورده شود، احساس رضایت و شادی به انسان دست می‌دهد.از دو راه می‌توان یادگیری را به تفریح تبدیل کرد و به این نیاز پاسخ داد:

بازی های فیزیکی

بازی های فکری

نیاز به بقا یعنی  نیاز به امنیت، ایمنی و نظم و از راه‌هایی مانند: سلام و احوال پرسی روزانه، تصاویر مثبت، راهنمای رفتار در کلاس (معلم خودش الگوی عملی حرف هایش باشد.) و اجتناب از تهدید و تنبیه و باج دادن، امکان‌پذیر است.