>> خانم دکتر نیلوفر فرج زاده در متوسطه2

شناخت مغز

خانم دکتر نیلوفر فرج زاده در روشنگر

سه شنبه سی­ ام آذرماه در کتابخانه مجتمع روشنگر، نوروساینس نقل مجلس بود. علم شناخت مغز، دانش­ آموزان متوسطه دوره دوم و سایر علاقه­ مندان را گرد کرده بود.

مجری برنامه مهمان هفته، خانم ضحی حسن­ پور- مشاور پایه دهم- خانم دکتر نیلوفرفرج زاده را معرفی کرد. از دانش­ آموزان استعدادهای درخشان، دکتری ریاضی علوم اعصاب از دانشگاه شریف دارد. موضوع پایان نامه  ایشان، کاربردی از ریاضیات  در سیستم واکنش­ های شیمیایی است. بعد از پایان تحصیل کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته ریاضی در دوره دکتری با مسایل جذاب شناخت کارکردمغز آشنا شد و علاقه خود را مغز و علوم اعصاب دید و وارد رشته مورد علاقه خود شد و در حال حاضر محقق پسادکتری دانشگاه شریف است.

با ارائه تصاویر زیبا از مغز و  نورون ­ها  و اتفاقات هیجان انگیزی که در مسیر  شناخت آن­ ها روی داده است در فرصتی اندک سفری زیبا در جهان مغز راه انداختند. شناخت مغز از زمان مصر باستان آغاز شده است. مصریان باستان برای یافتن درک کارکرد مغز، جمجمه را مورد بررسی قرار می داده­ اند، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای مختلف این امکان فراهم شده است که بررسی­ هایی دقیق و جدید روی مغز انجام شود  و اگرچه در گذشته بیماری­ ها و حوادث گهگاه ناخوشایند، ما را  از کار کرد مغز با خبر می­ کرد اما امروزه میکروسکوپ های قوی و ابزارهای سنجش الکتریکی و شیمیایی پیشرفته، ما را با این مهم بیش از پیش آشنا می­ کند.  اتفاقی که برای «اچ ام» افتاد ما را با  هیپوکامپ  و نقش آن در تشنج و صرع آشنا کرد.  امروزه دانشمندان به شکل ریزتر و دقیق­ تری این ناحیه را بررسی می­ کنند و پیش­امدهای دیگری از این دست  موجب شناخت بیشتر بشر از عملکرد مغز و نقش آن در شخصیت، رفتار، گفتار، حافظه کوتاه مدت و بلند مدت شد.

خانم دکتر فرج­ زاده در ادامه بحث درباره موضوع مغز به عنوان یک عضو واحد و یا جسمی متشکل از نورون­ ها پرداختند و عملکرد شیمیایی و الکتریکی نورون ها را توضیح دادند. ایشان فراگیری حس­ های مختلف و بخش­ های مختلف بدن را در مغز مشخص کردند.  راهی در علم شناخت مغز را نشان دادند که  کماکان ادامه خواهد یافت. مهندسین برق، پزشکی و کامپیوتر؛ متخصصین فیزیک ، ریاضی،  شیمی و پزشکان و...همه از نقش موثری در پیشرفت این علم خواهند داشت و ثمرات این علم موجب پیشرفت در علوم پزشکی، روان­شناسی، داروسازی و... خواهد شد .