>> پاتوق کتاب-کتابخانه متوسطه

پاتوق کتاب

از سال گذشته در کتابخانه متوسطه روشنگر برای علاقه‌مندان دورهمی‌هایی برگزار می‌شده که در آن‌ به بحث و گفت‌وگو پیرامون کتاب‌ می‌پرداختند؛ جلساتی در ساعت ناهار در کتابخانه و صحبت درباره کتاب‌ها و نویسنده‌های بزرگ ایرانی و خارجی، اما این نشست‌ها ادامه پیدا نکرد و بعد از چند هفته، هر بار تعداد شرکت­‌ کنندگان به شدت اُفت کرد و عملاً پاتوق کتاب تعطیل شد.

بعد از چند ماه، در تابستان جلسه‌ای با حضور همان دانش‌آموزان علاقه‌مند به مطالعه برگزار شد، وقتی پی‌گیری آن‌ها برای برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی کتاب مشاهده شد، کاشف به عمل آمد که علت عدم استقبال از پاتوق کتاب، نامناسب بودن ساعت برگزاری این جلسات بوده. برای همین با رای‌زنی و مشورت با دست‌اندر کاران خوش‌فکر، ساعت مناسب‌تری برای برگزاری پاتوق کتاب انتخاب شد و که یک‌شنبه‌ها قبل از صبحگاه، ساعت 6:45 تا 7:15مناسب تشخیص داده شد.

بعضی می‌پرسیدند: صبحانه هم می‌دهید؟ امتیازی است؟ و ... با وجود این‌که فرصت تبلیغات نبود باز هم دوستان زیادی به پاتوق آمدند تا اطلاعات‌شان درباره کتاب را با دیگران تبادل کنند، یاد بگیرند و به دوستانشان یاد بدهند.

موضوع دو جلسه اول پاتوق کتاب،  ژانر یا انواع ادبی بود. در جلسه ­اول بحث مربوط به تفاوت‌های ژانرها و مثال از کتاب‌ها و فیلم‌های آشنا بود و جلسه­ دوم با مثال ساده :«پیتر از 6 سالگی به مدرسه رفت و در 18 سالگی از مدرسه بیرون آمد.» که هر بار با یک ژانر آن‌را باز ‍‍تعریف گردید، اوقات خوب و بحث‌های شیرینی میان دوستان کتاب‌خوان شکل گرفت.

در این دو جلسه علاوه بر تعریف انواع ادبی، فهمیدیم که مرز مشخصی بین ژانرها وجود ندارد و یک کتاب ممکن است در عین رئال بودن، ترسناک یا کمدی هم باشد، فهمیدیم شاید کتابی که امروز به نظر ما تخیلی است، ممکن است روزی علمی-تخیلی محسوب شود و فهمیدیم کتابی که به نظر ما خنده‌دار است، ممکن است برای کسی ترسناک به نظر بیاید.

درباره­ هر کتاب و هر نوشته، می‌توان ساعت‌ها حرف زد و واژه به واژه و واج به واج تحلیل و دید جدید داشت، و شاید برای همین است که ابوالفضل بیهقی، هزار سال قبل می‌نویسد: «هیچ کتابی نیست که از نکته‌ای خالی باشد!»

در پاتوق کتاب سعی می‌شود، آموخته شود که از هر کتاب، نکته‌ای برداریم و حرف کتاب‌ها را به درستی بشنویم.